Vakantietips van de boerderij!

28 april 2020
Een zonnebloemenspeurtocht, een dierenbingo en zaaitips; wat een leuke opdrachten van de Amsterdam Farm Lodge!

Amsterdam Farm Lodge

De naam zegt het al; ‘Amsterdam Farm Lodge’ ligt op een ‘boerderij’. Niet zómaar een boerderij; het gaat hier om vakantie appartementen op een stadslandbouwproject aan de rand van onze hoofdstad. Je voelt je er helemaal 'buiten'; zo is er een open luchtvlindertuin, een imker, een varkensboer en een natuurspeeltuin, je kunt hier echt héél goed buitenspelen!

Tijdens de coronaperiode is de boerderij gewoon te bezoeken voor een paar heerlijke dagen weg. De appartementen hebben een eigen opgang en voor schoonmaak is nu nóg meer aandacht. 

Om jou alvast een vakantiegevoel te geven, of je die nu op de Farm of thuis viert, krijg je van de Amsterdam Farm Lodge een paar leuke doe-opdrachten, die uiteraard met natuur te maken hebben! Dierenbingo

Wat heb je nodig? Een stift, pen, of potlood en papier.
Teken op het papier een vierkant of rechthoek en verdeel deze in vakjes (hoe meer hoe moeilijker!). Schrijf in de vakjes verschillende soorten dieren die waarschijnlijk wel bij jou in de tuin of de buurt te vinden zijn. Nu kan je beginnen met spelen; ga lekker naar buiten en kijk goed om je heen (soms in kleine hoekjes of onder stenen), als je een dier ziet uit 1 van je vakjes dan zet je daar een kruis door. Heb je een heel rijtje compleet met kruizen (horizontaal, verticaal of diagonaal) dan heb je bingo! Natuurlijk speel je door tot je een volle kaart hebt (dat hoeft niet in 1 dag).Zonnebloemenspeurtocht

Wat heb je nodig? Biologische zonnebloemen zaden (biologisch is beter voor de insecten en de natuur), een schepje, een fles met water, pen/potlood/ stift/ papier.
Begin mei (in de meivakantie dus) is een heel goed moment om zonnebloemen te planten. Teken een ‘schatkaart’ van je straat of buurt (uit je hoofd of door op pad te gaan) en ga daarna naar buiten met je schatkaart, een potlood, schepje, zonnebloem zaden en fles water.

Zoek plekjes grond waar volgens jou wel een mooie zonnebloem kan staan (let op dat de zon er wel kan schijnen); denk aan de aarde rondom een boom of misschien een randje van een plantsoen. Misschien durf je wel aan te bellen bij je buren om te vragen of je een bloem in hun voortuin mag zaaien. Maak een klein gat met je schepje, stop het zaadje in het gat, maak het weer dicht en geef het zaadje een beetje water uit de fles.

Teken op de schatkaart een bloemetje op de plek waar je gezaaid hebt. Nu moet je geduld hebben tot de zomervakantie; bewaar je schatkaart goed! In de zomervakantie is het tijd om de speurtocht te doen, ga op zoek naar de plekken waar je een bloem gezaaid hebt en kijk welke er zijn gaan groeien!Zaai je eigen groenten en kruiden

Wat heb je nodig? Biologische zaadjes van groenten en kruiden, bv. tuinkers, radijsjes, knip sla, ronde worteltjes, basilicum en bieslook. Potgrond of zaaigrond, wat bakjes en schaaltjes, boterhamzakjes, elastiekje, plantenspuit.
Op de meeste pakjes van de zaden staat uitgelegd hoe je ze moet zaaien. Eigenlijk is het super simpel, je doet wat aarde in een potje, legt de zaadjes op de aarde en dan weer een heel klein laagje aarde over heen. Lekker wat water geven met de planten spuit, dan een boterhamzakje over het potje met een elastiekje. Je kan de potjes (als ze onderin gaatjes hebben) ook nog op een schaaltje zetten waar je water op kan gieten.

Zet de potjes op een zonnig plekje. Zodra de eerste groene mini plantjes uit de grond komen, haal je het plastic zakje weg.
Nu begin het moeilijkste; wachten en water geven. Het is súper belangrijk dat je de ‘baby plantjes’ elke dag of misschien wel 2x per dag water geeft met de plantenspuit. Je zal zien hoe ze groeien en als de planten groot zijn, kan je heerlijk smullen van je eigen groenten en kruiden!

Als je een tuin hebt, dan kan je ook een (biologische) ui, knoflookteen, of aardappel in de grond stoppen, daar groeien planten uit als je het dan weer opgraaft kan je kijken of er extra ui, knoflook en aardappels zijn gegroeid. En wist je dat je ook het afgesneden 'kontje' van een prei of lente uitje in het water of de grond kan zetten, er groeit dan weer een nieuwe prei of lente ui uit. Wel goed water geven!Veel plezier met deze opdrachten!

Lees hier meer over de Amsterdam Farm Lodge