Schiermonnikoog

23 oktober 2019
Omgeven door strand en zee, autoluw en megaleuk voor kinderen! Lees de leuke tips en weetjes over dit Waddeneiland!
Je reis naar Schiermonnikoog begint met de autorit naar Lauwersoog, waar je je auto kunt parkeren op het parkeerterrein aan de Zeedijk. De veerboot van Wagenborg Passagiersdiensten brengt je in slechts 45 minuten naar het autoluwe Schiermonnikoog. Eenmaal aangekomen zul je merken dat, ook al is het eiland klein, er veel te doen is voor families! 
5 x KIDSPROOF UITJES OP SCHIERMONNIKOOG

1. Zeehondjes zien!
Zo schattig om te zien en volop aanwezig; zeehonden! Je kunt natuurlijk vanaf de wal naar ze uitkijken maar er worden ook verschillende excursies georganiseerd per boot. Vaar bijvoorbeeld mee met de M.S. Boschwad, die op biologische 'blauwe diesel' vaart; weinig uitstoot, fijn voor de zeehondjes! Of ga mee met de zeehondentocht met zandplaatexcursie van Waterevents waar je tijdens de excursie over de bodem van de Waddenzee loopt (hard zand). 
 
2. Creatief
De tot atelier omgebouwde bus van Atelier Schier staat van voorjaar tot en met najaar op het strand. Kinderen vanaf 4 jaar kunnen hier meedoen aan een workshop 'Blij met je schilderij'.3. Recreatieteam Lytje Willem

Lytje Willem verzorgt in vakantieperiodes de leukste activiteiten voor kinderen. Van voetbaltoernooien en levend Stratego tot theater en kokkerellen. Op de agenda kun je zien wat er tijdens jouw verblijf wordt georganiseerd.

4. Schelpen en schatten
Je bent omgeven door strand en dat zul je weten ook! Eilandgids Thijs weet veel te vertellen over de schatten die je al juttend kunt vinden op het strand. Nog niet genoeg moois gevonden na deze excursie? Kom dan de mooiste schelpen bewonderen in Schelpenmuseum Paal 14.5. Speelbos OERRR Speelnatuur
Vlakbij de Berkenplas is een avontuurlijk speelbos met diverse natuurlijke speeltoestellen en een mooie boomhut. Via een uitdagend parcours kun je van hieruit naar de Berkenplas lopen. Voor de iets oudere kinderen is er de kreukelkaart (makkelijk in je broekzak te proppen!) met daarop een spannende tocht en opdrachten. Deze kaart is o.a te verkrijgen bij het VVV kantoor.
Uit eten
Na een uitje lekker uit eten met de kinderen? Op Schiermonnikoog zijn diverse kindvriendelijke restaurants. Familierestraurant Het Wantij heeft naast lekker eten ook veel speelmogelijkheden voor kinderen. Of kijk eens naar Restaurant De Berkenplas. Dit restaurant ligt aan een zoetwater recreatieplas (met goed zwemwater) met speelstrand en omringd door bos en duin.

Overnachten
Er is volop aanbod van boeren/mini-campings, vakantiehuizen en hotels op Schiermonnikoog (bekijk gehele aanbod). Onze aanrader is boerencamping Eureca; beleef het boerenleven en verblijf in prachtige nagenoeg nieuwe gezinstenten! 

Leuke weetjes

  • Schiermonnikoogs is een taal en geen dialect.
  • Schiermonnikoog is één van de donkerste plekken van Nederland. Daardoor zijn er op een heldere nacht niet 600 sterren te zien, zoals op veel plekken in Nederland, maar soms wel 3000!
  • Het eiland ligt niet AAN een Nationaal Park, het IS een Nationaal Park! Er komen wel 300 vogelsoorten op af en er leven heel veel zeldzame planten.
  • Het eiland wordt door oorspronkelijke eilandbewoners ook wel 'Lytje Pole' genoemd; Schiermonnikoog in dialect! Lytje Pole is het koosnaampje voor Schiermonnikoog in de Eilander taal en betekent Klein polletje zand/Klein eilandje.
  • Er wonen niet veel mensen op het eiland; in januari 2019 waren het er 936!
  • Honden zijn welkom op het eiland. Het hele strand is vrij toegankelijk voor honden, hier mogen ze loslopen.