Actieve gezinsvakanties in Nederland

7 september 2021
Zijn jullie geen types voor een krantje, boekje, luieren op een luchtbedje? Kies dan voor een actieve gezinsvakantie op één van deze fijne campings of vakantieparken in Nederland!
Actief kamperen bij de Reeënwissel
Zijn jullie geen stilzitters? Ondernemen jullie graag leuke dingen tijdens jullie gezinsvakantie in Nederland? Kies dan voor een actieve gezinsvakantie op en om het water, op een boerderij of lekker in de natuur!

Actieve gezinsvakanties: Watersportvakantie

Als je érgens een vakantiegevoel van krijgt, maar óók lekker actief bezig bent, is het wel recreëren op het water! Kanoën, suppen, varen, waterskieën of gewoon lekker zwemmen; ideaal voor de actieve familie! 

Cnossen Leekstermeer, op de driehoek Friesland, Drenthe en Groningen, is bijvoorbeeld zo'n vakantieoord vol watervermaak. Huur er een bootje, leer zeilen, kano door de Onlanden of geef je kind zelfs op voor een 4-daags zeilkamp! Wanneer je als ouders zelf even wilt ontspannen is er ondertussen voor de kinderen ook nog genoeg te spelen én het animatieteam zal ook zorgen dat niemand zich een moment hoeft te vervelen!


Foto: Syperda Waterrecreatie

Bij Syperda waterrecreatie in Friesland draait alles om het leven aan- en op het water. Er worden vakantiehuisjes aan het water verhuurd, mét aanlegsteiger, dus ideaal voor gezinnen die met een eigen boot komen. Daarnaast worden er bij Syperda ook schepen verhuurd die in afmeting variëren van 10 tot 17,5 meter. Je kunt hier met 7 tot wel 15 personen op verblijven! De schepen zijn te huur zonder schipper, maar als je geen zeilervaring hebt is dat ook geen enkel probleem. Syperda regelt dan een schipper voor je; voor een dag, weekend, of zelfs langere vakantie!

* Nemen jullie graag een eigen boot mee op vakantie? In dit blog vind je meer vakantieparken in Nederland met een aanlegsteiger of jachthaven. 

Actieve gezinsvakanties: Op de boerderij

Een boer heeft eigenlijk nooit vakantie, het werk gaat altijd door. Sommige boeren maken jullie graag deelgenoot van het leven op de boerderij. En ook al zul je dan best eens de handen uit de mouwen moeten steken; julie hebben wél vakantie dus kunnen ondertussen ook genieten van het ontspannen gevoel dat een boerenerf je geeft!

Bij Boerenbed camping Mariahout in de Hei in Brabant kun je wandelen met Alpaca's, pony's borstelen, de dieren voeren, knuffelen met de konijnen en op pad met de tractor of huifkar. Ook rondom de boerderij is genoeg activiteit. Veel mensen gaan er in de omgeving op uit om te 'geo-cachen'. De boerderij grenst aan een fiets knooppuntenroute; de boerderij verhuurt elektrische loopfietsen!


Foto: Boerderijcamping Waleuk

Recreatieboerderij Waleuk in Waalwijk heeft een kleinschalige, kindvriendelijke en autovrije camping. Waleuk is een echte familiecamping met veel vermaak voor jonge kinderen. Er is een Maisdoolhof, je kunt er midgetgolfen tussen de fruitbomen, in de natuurspeeltuin kunnen kinderen zich vermaken in de bergen speelzand, lekker springen op de air-trampoline of zoeven met het kabelbaantje en in de 'jongveestal' staan een voetbalspel, tafeltennistafel, er hangt een dartbord en je kunt er sjoelen! De omgeving van de camping is prachtig om te verkennen met een kano of op de fiets; beide te huur op de camping. 

* Lijkt jullie dat te gek, een actieve gezinsvakantie bij de boer? Vind hier meer kampeerboerderijen! 

Actieve gezinsvakantie: In de natuur 

De boerencamping van Puur Terschelling staat in Oosterend. Je deelt er het terrein met de familie, maar ook met hun paarden, ezels en schapen! Je kunt er geweldige activiteiten ondernemen met het hele gezin, waarbij je optimaal geniet van de unieke omgeving van een Waddeneiland. Zet bijvoorbeeld je kind of een goedgevulde picknickmand op de rug van een ezel en maak een mooie tocht. Kinderen vanaf 8 jaar en natuurlijk hun ouders kunnen ook geweldige tochten per paard maken. Of: leer het eiland kennen vanuit een huifkar! Wat je niet mag missen als je verblijft op een Waddeneiland is wadlopen of garnalenvissen. 


Foto: Puur Terschelling

'Actief kamperen' doe je bij Camping de Reeënwissel in het Nationaal Park Drents Friese Wold. Voor zowel jong als oud is er ontzettend veel te doen! We geven een snelle opsomming, en lees daarna vooral meer op de site van dit veelzijdige vakantiepark! Je kunt hier het belevingspad lopen, paardrijden en 'active gamen (een stoere combinatie van gamen en bewegen). Kinderen kunnen zowel buiten- als binnen spelen, je kunt zwemmen in een openluchtbad of natuurmeer, en met het hele gezin geocachen en mountainbiken. Hier moeten de harten in een actief gezin harder van gaan kloppen!

Hoewel de naam anders doet vermoeden kun je op Camping Kallumaan een super actieve gezinsvakantie vieren. Lekker suppen of kanoën op het meer, struinen door de bamboejungle, mountainbiken door de Noordoostpolder en voor de echte krachtpatsers is er zelfs een 4 kilometer lang Obstacle Parcours. Stoer! 

Actieve gezinsvakantie: Op de fiets en aan de wandel

De routes van het Pieterpad, het Marsmanpad en het Wereldtijdpad lopen over de Holterberg, die aan de zuidkant van dit natuurgebied ligt. Het hoogteverschil maakt dit ook een geweldige plek om te mountainbiken. Na een flinke wandeling of fietstocht kun je lekker ontspannen op de gastvrije familiecamping de Holterberg in Twente.


Foto: Toerisme Rijssen-Holten - Camping Holterberg 

* Jullie zijn liefhebbers van natuur? Bekijk hier nog veel meer heerlijke kindvriendelijke vakantie adressen in de natuur!

Actieve gezinsvakantie: In het sportiefste familiehotel

HUP hotel in Mierlo, vlakbij Eindhoven, is het sportiefste hotel van Nederland! Je kunt er zwemmen, bowlen, ping-pongen, minigolfen en nog véél meer! En kijk eens naar die geweldige familiekamers; daar gaat het spelen gewoon nog even door hoor!

Foto: HUP 


We hopen dat je inspiratie hebt kunnen vinden voor jullie actieve gezinsvakantie in Nederland! 


Kidsproofvakantie.nl biedt (groot)ouders inspiratie voor een weekendje weg of vakantie met kinderen in Nederland. Op Kidsproofvakantie.nl vind je de leukste familiecampings, kindvriendelijke vakantieparken en bungalowparken, natuurhuisjes en kidsproof vakantiehuizen voor een lang weekend weg met Pasen, Pinksteren, Hemelvaart, en voor een weekje weg in de meivakantie, zomervakantie, herfstvakantie en kerstvakantie.

Weekendje weg met kinderen in Nederland? Bekijk ook eens de bijzondere overnachtingsplekken, de vakantieparken aan de kust, fijne vakantie adressen aan het water, boerderijen waar je kunt logeren bij de boer, de mooiste natuurhuisjeskinderhotels in de grote steden en overnachtingsadressen vlakbij een pretpark of dierentuin