Vakantie in Noord-Holland

21 juli 2020
Wij kozen er deze zomervakantie voor Noord-Holland te gaan ontdekken aan de hand van heel veel leuke Kidsproof-tips. Lees je mee?
Zomervakantie met kinderen in Noord-Holland
Vakantie in Nederland; bij het maken van plannen houd ik altijd in mijn achterhoofd dat het wel eens zou kunnen regenen... toen wij ervoor kozen onze vakantie met kinderen van 8 en 10 jaar dit jaar in Andijk, Noord-Holland door te brengen, checkte ik dus vooraf op Kidsproof Kop van Noord Holland even welke activiteiten we eventueel binnen zouden kunnen doen. Dat bleken er genoeg! Gelukkig liet ook de zon zich nog regelmatig zien, en hebben we ook heel fijne buitenplekken ontdekt. Kijk je mee?

Vlindorado

Op dag 1 arriveren we op ons vakantiepark, en wat denk je? Het begint meteen te regenen... die fijne tuin, speelplaats en het IJsselmeer laten we dus maar even voor wat het is; op naar de indoor-jungle van Vlindorado in Waarland! Het is er in ieder geval warm en droog...

Bij de kassa krijgen de kinderen een speurkaart en kunnen zij voor 50 cent een potje vissenvoer kopen. Met de kaart in de hand gaan ze op zoek naar de afgebeelde vlinders, we vinden ze bijna allemaal! Prachig, en zo bijzonder dat ze allemaal om je heen fladderen! We vergapen ons nog even aan de 'poppenkast' (de kast waar de coconnen hangen; het wonder dat zich daarin voltrekt blijft toch bijzonder) daarna zijn de kinderen een uur lang niet weg te krijgen bij de vijver met stapstenen, waar ze de vissen en schildpadden voeren. 



Flessenscheepjesmuseum 

Dag 2: We doen een dagje Enkuizen! Een mooi en interessant historisch stadje, daar zullen we ons vast een dag goed vermaken. Toevallig zijn we niet al te lang geleden nog in Zuiderzeemuseum geweest, en hoe gaaf dat ook was, (echt een aanrader, als je er nooit geweest bent dan zéker doen!) we slaan het nu even over om andere plekken te bezoeken.

Het Flessenscheepjesmuseum bijvoorbeeld! We worden hartelijk ontvangen door een enthousiaste medewerker die ons uitlegt wat we in dit kleine huisje zullen zien en ook een nog een interessant weetje over het huisje zelf. We kijken onze ogen uit naar de enorme collectie kunstwerkjes in kleine en grote flessen en in een educatief filmpje zien we hóe deze scheepjes in de fles terecht komen. Een vraag waarmee mijn zoon al een tijd rondliep is hierbij beantwoord :-) 



Speeltuin Kindervreugde

Na een klein uurtje verlaten we het flessenscheepjesmuseum. Om de hoek vinden we ijssalon Vivaldi en we eten een werkelijk héérlijk ijsje met uitzicht op een brug die met de hand bediend wordt, een belevenis voor de kinderen.

We besluiten een stuk te gaan wandelen. Langs het water natuurlijk, want daar is veel te zien! De zon schijnt en in de verte zien mijn kinderen een speeltuin; die ziet er leuk uit! Voor €2,50 per kind zijn ze ruim anderhalf uur heerlijk aan het spelen op de mega glijbaan waar je met een mat vanaf gaat, de schommels, klimrekken, wippen en meer. Wij zitten lekker op het terras met een kop koffie te genieten van uitzicht op de enorme hoeveelheid masten van zeilschepen die aan de andere kant van het dijkje liggen. 




Bakkerijmuseum 

Dag 3: Vandaag rijden we naar Medemblik. Niet met de stoomtram deze keer, dat hebben de kinderen pas al eens met opa en oma gedaan. We zien dat er een Bakkerijmuseum is, dat klinkt leuk! We zien er álles wat er vroeger gebruikt werd om brood en banket te maken, de kinderen versieren een koekje, we krijgen een demonstratie bonbons maken en gaan niet weg voordat we een zak Oud-Hollands snoep hebben volgeschept ;-) 



Kasteel Radboud

Dag 4: De omgeving staat bol van de gave, historische bezienswaardigheden, een bezoek aan een echt kasteel kan dus niet ontbreken! De kinderen krijgen een speurtocht waarmee ze enthousiast op pad gaan. Hier en daar moeten we even op ze wachten omdat er spelletjes staan; een potje schaak kan lang duren! ;-) 
Hoogtepunt vonden we de 'gevangenkamer' waar we moeten zoeken naar een rat en een inscriptie. Brrrr... zal geen pretje zijn geweest om daar in de Middeleeuwen te hebben vastgezeten...



Klimpark Streekbos

Dag 5: Jeejjj, de zon schijnt! We willen lekker iets buiten doen dus zoeken naar het dichtstbijzijnde klimpark, daar zijn onze kinderen dol op. Bij Klimpark Streekbos in Bovenkarspel kun je 5 routes afleggen. De jongste vindt de eerste 2 uitdagend genoeg, de oudste doet ze alle vijf. Extra leuk; aan het eind van de route roetsj je via de zipline terug naar het begin!

Leuk; je kunt hier ook kano's huren om de naastgelegen plas op te gaan of je kunt midgetgolfen.



Recreatieplas

Naast het Klimpark ligt een heerlijke recreatieplas waar we de overige zonnige dagen hebben doorgebracht. We hebben er gezwommen en tochtjes gemaakt met onze zelf meegebrachte Sup. Er is een paviljoen waar je op het terras heerlijk kunt eten en een snackbar voor een afhaal patatje of ijsje. Op het strandje en het grasveld zijn speeltoestellen.



Tot Slot; Restaurant tip
Deze kunnen we je niet onthouden. We hebben zulke ontzettend lekkere mosselen gegeten bij Restaurant Enkhuizer Visafslag! Leuk met uitzicht op de haven, vriendelijke bediening, voor ieder wat wils op de kaart. En wat denk je; we kregen de mosselpan mee naar huis nadat we onze complimenten aan de kok hadden overgebracht! 



Wij hebben een heerlijke anderhalve week zomervakantie gehad in Noord-Holland! Wil je weten wat er nog meer te doen is in dit deel van Nederland? Check Kidsproof Kop van Noord-Holland!